8 vanliga frågor kring att köpa dödsbo och dödsbo försäljning.
1 Kan man använda Rut-avdrag vid städningen av dödsboet?
Svar: Nej, Skatteverket medger inte Rut-avdrag vid städning av dödsbo.
2 Får man tömma ett dödsbo innan bouppteckning?
Svar: Nej, det får man inte. Dödsboet är en egen juridisk person och allt som finns i dödsboet, både ekonomiska och materiella tillgångar samt skulder ingår i dödsboet. Först måste alltså en bouppteckning upprättas. I bouppteckningen framgår vem/vilka som är dödsbodelägare, och testamentsarvingar. För att kunna sköta dödsboets ekonomi krävs en att en fullmakt skrivits på. Fullmakt kan laddas ner från bankernas hemsidor.
3 Vad kostar det att tömma ett dödsbo??
Svar: Det är omöjligt att ge ett pris innan en värdering av bohaget gjorts. Att tömma ett dödsbo kostar ungefär som när man anlitar en flyttfirma, dock tar sortering och hantering lite längre tid än vid en flytt. En del saker ska ju slängas, en del säljas vidare och annat skänkas, detta medför fler transporter och en större noggrannhet vid sortering. Finns värden i dödsboet så kan dessa dras av mot kostnaden för tömning. Vad kostnaden för tömning i slutligen landar på beror alltså på både på hur stort bohaget är, hur bostaden ligger till och om det finns något värde i dödsboet som kan dras av.
4 Var tar sakerna i ett dödsbo vägen?
Svar: En del saker går till försäljning, en del går till återvinning och en del kan skänkas.
5 Var får jag tag på fullmakt dödsbo?
Svar: Gå in på banken och be dem skriva ut en fullmakt för dödsbo, eller besök bankens hemsida och skriv ut fullmakt dödsbo själv.
6 Vem får gå in i ett dödsbo?
Svar: Delägarna i dödsboet samt arvingarna får gå in i dödsboet.
7 Vad ingår vid en dödsbostädning?
Svar: En städning i ett dödsbo är i grunden identisk med en flyttstädning. En dödsbostädning kan ibland vara mer omfattande vid behov och t.ex. innefatta landstället eller andra byggnader som hyrda förråd och liknande..
8 Vem ska jag sälja dödsboet till - en dödsbouppköpare, eller ett auktionshus?
Låt oss börja med fördelarna med att sälja på auktionshus
De föremål du vill sälja exponeras mot en rätt stor grupp potentiella köpare. Det kan innebära att du får bra betalt. Det kan vara smidigt att slippa försöka sälja dödsboet själv och istället lämna in föremålen och låta auktionsfirma ta hand om försäljningen. Auktionsfirman kan i vissa fall till och med hämta det som ska säljas.
Vilka är då nackdelarna?
En uppenbar nackdel för dig som säljare är att auktionshusen tar en avgift för varje försäljning (vilket är själva affärsidéen med ett auktionshus.) Säljaren betalar en försäljningsprovision på det klubbade priset. Försäljningsprovisionen varierar mellan auktionshusen, men kan ligga på allt i mellan 15-25%. Utöver detta tar en del auktionshus ut en försäkringsavgift för det inlämnade föremålet. Även köparen betalar en avgift till auktionshuset. Låt säga att du lämnar in en byrå till ett auktionshus. Byrån blir såld för 1000 kronor. Eftersom du som säljer måste betala 20% i försäljningsprovision så kommer auktionshuset att ta 200kr och du få behålla 800 kr. Även köparen får betala en avgift till auktionshuset, låt oss anta att denna provision ligger på 25% vilket betyder att den som köpt din byrå kommer att få betala 1 250 kr. Auktionsverket tjänade alltså 450 kr på att få sälja din byrå.
En annan sak som kan upplevas som en nackdel är att om en något säljs via auktion så kan det ta rätt lång tid mellan inlämning av föremålet tills du får pengarna. Ofta kan det röra sig om någon månad eller mer. Det kan vara bra att känna till att köp på auktioner kan ångras inom 14 dagar (distansförsäljningslagen). Om en köpare ropat in ett föremål och ångrar sitt köp så måste alltså föremålet ut på auktion igen.
Fördelarna med att sälja till dödsbouppköpare.
En fördelen med att sälja till en firma som köper dödsbon är att du slipper transport och inlämning till auktionshus. Du slipper vänta på att få betalt och kan få pengarna direkt. I de fall ett helt dödsbo säljes så kan föremålens värde räknas av mot kostnaden för att tömma dödsboet. Ofta kan du dessutom få mer betalt för ett föremål än vad du får hos auktionsfirman eftersom det inte tillkommer extra avgifter i form av försäljningsprovision och försäkring och transport till auktionshuset.
Vilka är då nackdelarna?.
Det är viktigt att den som värderar dödsboet är en erfaren värderare med kunskap kring äldre föremål men samtidigt är uppdaterad kring det som efterfrågas idag.