• Hem
 • Hur går det till?
 • Vad köper vi?
 • I vilka områden köper vi?
 • Kontakta oss
 • "
  how to make your own website

  Checklista dödsbo

   

  Hur man tar hand om ett dödsbo

  Av Hasse den 18 November, 2019

  Att ta hand om ett dödsbo kan vara ganska omfattande beroende på omständigheterna. Här har vi försökt att ge dig en översiktsbild av vad som behöver göras, och ungefär i vilken ordning man bör göra detta. Många bitar kan man få hjälp med, om man önskar. 

  Men det kan också vara så att man vill hålla en budget och då finns det flera alternativ att kika på. Enligt en artikel i  Lantbrukets Affärstidning betalas var tionde begravning av skattebetalarna.  En relativt ny valmöljighet är att man kan beställa en kista av wellpapp i stället för en dyrare av trä. Det går också att göra vackra kistdekorationer själv och det finns massor av inspiration att hämta på nätet.  Det som är vackert, personligt och värdigt behöver inte vara dyrt. 

  Husdjur

  Nr. 1

  Ta hand om husdjuren. Om dödsboet var ett singelhushåll och det finns husdjur är det viktigt att ta hand om dem först.  Har djuret mat och vatten. Behöver djuret rastas? Kan en vän eller granne hjälpa till? Om man inte själv kan ta hand om dem så kan man kontakta ett hund eller katthem för omplacering. 
  Hundar utan hem och katthemmet är  föreningar som jobbar med att ta emot djur som förlorat sin husse eller matte. 

  Familj

  Nr. 2

  Kontakta närstående familjemedlemmar och ge dem information om dödsfallet. Ta stöd av varandra och visa extra omtanke mot dem som stått den avlidna personen nära. Hör av dig ofta, även om samtalen blir korta,  är känslan av att inte vara ensam i sin sorg något som stöttar.Tänk på att det finns stöd och hjälp för dig som efterlevande att få. Präster, själavårdare och psykologer är bra på att ge stöd och lyssna och hjälpa den/dem som sörjer. 

  Vänner

  3.

  Informera vänner. Tänk på att många har vänner på social media idag och att det ofta går att nå många via t.ex. Facebook, Här väljer också många att lägga ut tankar och minnen från stunder med den som avlidit. På Facebook finns också grupper för människor som förlorat en anhörig eller vän. 

  Övriga

  Nr.4

  Grannar, arbetsgivare, föreningar kan behöva information.  Även föreningar kan ha konton på sociala medier och ha en hemsida.

  Dödsfallsintyg

  Nr. 5

  När skatteverket har emottagit ett dödsbevis från läkare eller sjukhus så registrerar Skatteverket dödsfallet. Då kan en släktutredning med dödsfallsintyg beställas. Den begravningsbyrå du tänkt anlita kan hjälpa dig med detta.

  Ekonomin i ett dödsbo

  Nr. 6

  Från och med den dag en person avlider övergår skulder och tillgångar, ägodelar och avtal till dödsboet. För att kunna betala räkningar och sköta ekonomin i dödsboet kräver banken att man har ett dödsfallsintyg. Glöm inte att avsluta abonemang som internet, kabeltv, mobil, tidningsprenumerationer, autogiro, försäkringar, sophämtning. Finns bil så ställ av den hos Transportstyrelsen
  Om någon som inte är delägare i dödsboet skall sköta ekonomin krävs en fullmakt som är underskriven av samtliga dödsbodelägare. Du kan ladda ner en sådan fullmakt på Efterlevandeguiden.se

  Bouppteckning

  Nr. 7

  Begravningsbyrån eller en jurist kan hjälpa dig med att göra en bouppteckning. Men du kan upprätta en boupptäckning själv om du vill. Mer Information om hur detta skall göras finns hos Skatteverket. 

  Planera begravning

  Nr. 8

  Enklast är att ta hjälp av en begravningsbyrå inför planeringen av begravningen. Gå in på din begravningsbyrås hemsida för att få en översikt på vad som behöver planeras och i vilken ordning som är lämpligt.

   

  Kontakta Svenska Sterbhus

  Nr. 9

  Kontakta oss för hjälp med värdering av dödsboet. Innan vi kan göra en värdering är det viktigt att ni har kommit överens med dödsbodelägarna om vad som skall ingå i sterbhuset. Värderingen är baserad på det bohag som finns där vid värderingen, därför bör man inte plocka bort saker ur dödsboet efter en värdering. När ni bestämt vad som skall vara kvar i dödsboet då är det dags att kontakta oss så kommer vi på ett kostnadsfritt hembesök. 

  Bouppteckning

  Av Christer den 20 februari, 2020

   1. Boupptäckningsförättning - alla delägare i dödsboet kallas.

  2. Tillgångar och skulder - ta fram dokumentation på skulder och tillgångar (banken) samt fastighetsbeteckning

  3. Förättningsmän- två personer som inte är delägare i dödsboet kallas till boupprättningen, en måste närvara, båda skall dock skriva under boupprättningen.

  4. Bouppteckning - fyll i blanketten från skatteverket. Bifoga testamente, äktenskapsförord, kallelse till boupprättningen. Om någon avstått från sitt arv bifogas ett dokument på detta.

  5. Skicka till Skatteverket inom fyra månader.

  Vad ingår i begravningsavgiften?

  Av Christer den 20 februari, 2020

   Detta ingår i begravningsavgiften: Cermonilokal, gravplats (25 år), kremation, lokal för förvaring och visning av den avlidne.

  Detta ingår inte i begravningsavgiften:

  Kista, svepning, transport från hem/sjukhus till lokal för förevisning av stoftet. Kistdekoration, annonsering, begravningscermoni, begravningsförättare, minnesstund, urna, tillverkning och underhåll av gravsten.

  Rätt till ledighet 

  Av Christer den 20 februari, 2020

  Du har rätt att ta ledigt från jobbet vid så kallat trängande familjeskäl. Detta betyder att du har rätt att vara ledig ett dygn i samband med sjukdom eller dödsfall. I vissa fall har du rätt till betald ledighet - permission. Om du har rätt till permission beror på vilket kollektivavtal din arbetsgivare är ansluten till. 

   

  Kontakta oss: 073 344 02 33

  Hjärtligt välkommen att kontakta oss med dina frågor

  Kontaktformulär

   

  Tack för ditt meddelande! Vi kontaktar dig inom kort.