Hallwylska Palatset, Hamngatan 4 Stockholm

Upphovsman: Jan Ainali

Bildkälla: Wikipedia

Bilden publicerad under: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Upphovsman: Wibomskan

Bildkälla: Wikipedia

Bilden publicerad under: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Detta är ett av det mest fantastiska dödsbo i Stockholm som finns att beskåda. Är du i närheten så missa inte detta om du är intresserad av föremål från sekelskiftet.

Huset är 2000 kvm. stort och har ca. 40 rum. Detta var Walther och Wilhemina von Hallwyls hem vid sekelskiftet 1900. Huset ritades av Isac Gustav Claeson på uppdrag av makarna von Hallwyl.

Dödsboet testamenterade som museum, av Wilhelmina till staten för att bevara det och kunna visa upp ett patricerhem från sekelskiftet 1900.

Wilhelmina är känd för att hon var väldigt aktiv i att ropa in föremål på Bukowskis. Många av föremålen i dödsboet i Stockholm kommer från inrop på Bukowskis. Det finns ca. 50.000 dokumenterade föremål i dödsboet.

Jugendstil var på modet vid denna tid, men Wilelmina inredde enligt klassiskt stilideal. Huset hade centralvärme, centraldammsugare, badrum med rinnande varmt och kallt vatten, 2 hissar (en mathiss), och 1929 köpte man ett kylskåp från General Motors USA. Alltså ett otroligt modernt hus, även med dagens mått mätt.

Vill du läsa mer om detta fantastiska dödsbo i Stockholm, läs vidare på Wikipedia. eller Hallwylska museet